White Noise Studio, Winterswijk

Room Mics – What Do They Do For Drums?

Afgelopen weekend was Vandersteen in de studio om een single op te nemen!
Voor de drums die Berry Vink inspeelde heb ik voor deze opnames gebruik gemaakt van 3 room mics en dit is een mooie gelegenheid om te laten horen wat roommics nu eigenlijk doen en hoe zinvol ze zijn voor opnames, voor drums in dit geval.

De drum – en microfoon opstelling voor deze opname was als volgt:

Drumkit: mijn Pearl Masterworks, 10”, 12”, 14”, 15” toms, 22×18 kick, Mapex Black Panther snare.
Berry had zijn eigen bekkens mee.

De gebruikte microfoons zijn als volgt:

Neumann TLM170i ‘s voor overheads, Neumann KM184 voor close hihat en ride. De 10” en 12” tom hadden Sennheiser Blackfire 541 ‘s ( MD441 zonder instelbaar filter ) en Sennheiser MD441 ‘s voor de 14” en 15” tom.
De snare had een Sennheiser MD421 boven en een Shure sm57 onder, de bassdrum had een Sennheiser e602 in de kick en een Yamaha Subkick ervoor.
De roommics zijn als volgt:
2x een Sennheiser MD21 als Stereo close room ( 1,20 meter van de snare) en mijn BPM CR76 als far mono room mic.

Room Mics Overhead Setup X Y Axis mrmunchkin
Room Overhead Setup X Y Axis mrmunchkin

Voor het plaatsen van de overheads en de close room microfoons heb ik als beginpunt de snare en kick in een denkbeeldige lijn gezet zodat ze in mekaar verlengde staan. Dit zorgt ervoor dat in het stereo beeld de kick en snare in het midden staan. Zie illustratie.
De overheads staan even ver van deze lijn , loodrecht erop. Idem met de room mics. Dit zorgde voor de roommics ervoor dat de linker dichter bij de toms stond dan de rechter, die dan weer een stuk voor de kit kwam te staan. Met kloppend stereobeeld 🙂
Uiteindelijk kom je wel iets aan het schuiven met de mics omdat ze bijv. te ver van de kit komen of de kick te hard binnenkomt in een mic. Als beginpunt en vuistregel werkt dit zeker.

In het het soundcloud fragment heb ik 4 variaties met de room mics gezet:
Het eerste stuk heeft al de drie roommics aan, deel 2 heeft de roommics uit, deel 3 heeft alleen de far room mono mic aan staan en het vierde deel heeft de closeroom mics aan.

 

 

Voor dit fragment heb ik buiten wat lichte limiting op de masterbus geen eq, compressie of ander effect gebruikt. Wat je hoort zijn alleen volume, panning , de microfoons en de RME mic preamps 🙂

MrMunchkin Vandersteen Drum Recording Setup
MrMunchkin Vandersteen Drum Recording Setup

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.